Päiväkotien lelut vuonna 2020
01/10/2020Museoharjoittelun monipuolisuus Lastentarhamuseossa
09/11/2020Lastentarhamuseon vaihtuvan näyttelyn tilassa esillä oleva Mahdollisuuksien palikat -näyttely (8.9.2020-22.12.2021) syntyi halusta esitellä erilaisia muunnelmia, joita Friedrich Fröbel (1782-1852) loi osana kehittelemäänsä kasvatusfilosofiaa ja pedagogista toimintaa tukevia työskentelymateriaaleja. Näyttely keskittyy syventämään Fröbelin kehittämistä materiaaleista ehkä kuuluisimpien, Fröbelin palikoiden, käyttöä pedagogisessa toiminnassa. Näyttely esittelee syvemmin Fröbelin kuusi ensimmäistä lahjaa.
Osana näyttelyä esittelemme Fröbelin palikoiden mahdollisuuksia kolmesta eri näkökulmasta lähtien. Nämä kolme lähestymistapaa ovat: tunnistamismuodot, elämänmuodot ja kauneusmuodot. Syyskuussa julkaistussa Lastentarhamuseon blogitekstissä avasimme palikoiden käyttöä tunnistamismuotojen näkökulmasta. Nyt marraskuussa on kauneusmuotojen esittelyn vuoro.
Kauneusmuodot
Kasveissa ja mineraaleissa symmetria toimii säännönmukaisena piirteenä. Jo nuorena Fröbel inspiroitui luonnossa ilmenevästä symmetriasta ja piti sitä kauneuden käsitettävimpänä ilmentymänä. Kauneusmuodoissa tyypillisesti yleisenä ajatuksena on asetella muodot luonnon symmetriaa tapaillen rotaatiomaisesti yhden pisteen ympärille tai peilikuvallisesti bilateraaliseen asetelmaan.
Kauneusmuotoja tehdessä toiminta pysyy sommittelun ja rakentelun kautta jatkuvasti muuttuvana. Sommittelua helpottamaan voidaan tehdä erilliselle alustalle ruudukko, jonka yhden ruudun koko vastaa palikan kokoa. Ruudukko vaaka- ja pystyviivoineen auttaa symmetrian ylläpidossa ja helpottaa ornamenttien kaavan muodostamisessa. Esteettisiä muodostelmia voidaan järjestetää uudelleen ja uudelleen kaleidoskooppimaisten kaavojen tai koristeellisten, geometristen reunuskuvioiden saavuttamiseksi.
”Kaikki maalliset ja luonnossa esiintyvät hahmot ja muodot syntyvät perimmiltään keskenään samankaltaisista, aivan samanlaisissa yhteys- ja koostumusolosuhteissa olevista ainesosista, siis ilmiasultaan lopulta samankaltaisesta aineesta, jossa kaikkialla siinä oleva tasaisesti jakautunut, itsensä mukainen voima sekä ulkoisen auringon vaikutus, valo ja lämpö saavat aikaan vaikutuksia sen mukaisesti kuin yleiset luonnonlait määräävät, joiden kautta yleinen saa aikaan erityisen."
Friedrich Fröbel
Kauneusmuodoissa lapsi keskittyy pinnan pohtimiseen ja kokonaisuuksien luomiseen käyttämällä kaikki samaan lahjaan kuuluvat palikat. Alla olevassa kuvassa vasemmanpuoleinen kuviointi on muodostettu käyttämällä 5. lahjan kaikki palikat. Oikeanpuoleisessa kuviossa on näkyvillä 3. lahjan muodostavat kahdeksan kuutiota.
Laudalle tehtyjä ruudukkoja voidaan valmistaa erikokoisina. Ruudukkoja voidaan tehdä yksinkertaisesti pysty- ja vaakaviivaa yhdistämällä, kuten alla olevassa kuvassa vasemmanpuoleisessa ruudukossa on tehty. Oikeanpuoleiseen ruudukkoon on piirretty myös kulmittain meneviä viivoja, mitkä helpottavat palikoiden asettamista diagonaaliin.
Lokakuun 2020 ajan Lastentarhamuseon Veistohuoneessa museoyleisön oli mahdollista päästä kokeilemaan kauneusmuotojen tekemistä Fröbelin lahjoilla 3-5. Esimerkkimalleina toimivat alkuperäisistä Fröbelin kehittämistä malleista tehdyt kopiot. Malleja tekemiselle voi myös keksiä itse. Otamme innolla vastaan museoyleisön keksimiä kauneusmuotomalleja!
Kauneusmuotoja voit tehdä myös kotona tai päiväkodissa, vaikka Fröbelin palikoita ei löytyisi. Kuviointeja ja erilaisia symmetrioita voit muodostaa paperista tai kartongista leikatuilla muodoilla. Esimerkiksi 3. lahjan mallikuvioita voi muodostaa leikkaamalla kartongista kahdeksan yhtä suurta nelikulmiota. Eri lahjoihin tarvittavat muodot voit tarkistaa Lastentarhamuseon blogikirjoituksesta, missä kerrottiin Tunnistamismuodoista. Tästä löydät kauneusmuotojen Fröbelin tekemiä alkuperäisohjeita kauneusmuotojen tekemiseen: 3. lahja, 4. lahja, 5. lahja ja 6. lahja.
Fredrika Visuri
Lastentarhamuseon museolehtori
ps. Jos haluat jakaa itse keksimiäsi malleja tai ideoita liittyen Fröbelin palikoihin, voit lähestyä meitä vaikka lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ebeneser(at)ebeneser.fi