Lapsiryhmien opastukset

Päiväkotien ja perhepäivähoitajien lapsiryhmät, tervetuloa Lastentarhamuseoon toiminnalliselle opastukselle! Museo on pedagogisesti suunniteltu toiminnalliseksi ja erityisesti lapsiyleisön huomioivaksi. Eri teemoilla toteutettavia opastuksia tarjoamme arkisin klo 8-16 välillä. Täällä saa leikkiä!

 

Arkiaamupäivisin toivotamme tervetulleeksi vain yhden lapsiryhmän kerrallaan. Näin varmistamme, että ryhmällä on tarpeeksi aikaa ja tilaa tutustua museoon kiireettä. Ryhmävierailu alkaa toiminnallisella opastuksella, jonka jälkeen on vielä runsaasti aikaa tutustua museoon omatoimisesti sekä leikkiä sen lukuisissa leikkipaikoissa. Museovierailun lomassa ryhmän on mahdollista nauttia omia eväitä museokahvilan tiloissa. Alempana näet tarkemmat esittelyt erilaisista lapsiryhmille suunnatuista toiminnallisista opastuksista.

Kierroksen kesto 1,5 tuntia, josta opastuksen osuus on kierroksesta riippuen noin 40 minuuttia.
Tämän jälkeen ryhmällä on vielä hyvin aikaa omatoimiselle leikille museon lukuisissa leikkipaikoissa sekä museon omatoimiselle ihmettelylle

Ryhmän koko enintään 14 lasta
Poikkeuksena alle 3-vuotiaille suunnattu Nallen kanssa museossa -opastus, jossa ryhmäkoko enintään 8 lasta/ryhmä

Vierailun hinta 30 euroa / ryhmä
Poikkeuksena kolmen käyntikerran kokonaisuus, jonka hinta on 100 euroa

 

Lapsiryhmäopastukset kiinnittyvät Varhaiskasvatussuunnitelman (2022) ja Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014) sekä lapsen aktiiviseen toimijuuteen. Kaikki opastukset on suunniteltu tukemaan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden laaja-alaisen osaamisen osa-alueita ja oppimisen alueita. Opastuskuvausten yhteydessä olemme nostaneet esiin keskeisimpiä. Opastuksiin liittyvien etu- ja jälkikäteistehtävien avulla voidaan päiväkodissa käsitellä laajemmin eri alueita. Lapset kasvavat, kehittyvät sekä oppivat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja lähiympäristönsä kanssa. Museo toimii yhtenä varhaiskasvatuksen oppimisympäristönä.

Lastentarhamuseon materiaalipaketti varhaiskasvatukseen antaa vinkkejä museovierailun työstämiseen ennen ja jälkeen yhdessä lapsiryhmän kanssa. Paketti on suunnattu Lastentarhamuseossa vierailevien päiväkoti- ja esiopetusryhmien käyttöön. Lapsiryhmien kierrokset eivät edellytä materiaalipaketin hyödyntämistä, mutta suosittelemme sitä, jotta lasten oppimiskokemus syvenisi ja museossa koetut asiat jäisivät paremmin mieleen. Materiaalipaketin ideoita voi soveltaa myös vierailuihin muissa museoissa sekä retkien yhteydessä. Saat työskentelymateriaalin auki klikkaamalla tästä: Lastentarhamuseon materiaalipaketti.

Näin tilaat opastuksen

Soita 050 3077 399

Lähetä sähköpostia ebeneser(at)ebeneser.fi

Opastuksen voi perua veloituksetta vuorokausi ennen opastusta. Perumattomista opastuksista veloitetaan opastuksen hinta.

Käytännön ohjeita museovierailuun

Mikäli mukananne on lastenrattaat, viettehän ne Ebeneser-talon pihalla olevaan erilliseen vaunuvajaan. Paloturvallisuussyistä emme voi ottaa vaunuja eteiseen säilytettäväksi.

Saapuessasi lapsiryhmän kanssa Ebeneser-taloon, soita eteisessä olevaa summeria (3. krs Lastentarhamuseo / Ebeneser-säätiö), niin avaamme teille oven. Heti oven oikealla puolella aulassa on naulakko ulkovaatteille. Opas tulee teitä vastaan ensimmäisen kerrokseen.

Opastukset ovat toiminnallisia ja näyttely on rakennettu erityisesti lapsikävijöitä ajatellen. Vierailuun kannattaa varata aikaa 1,5 tuntia, jotta opastuksen lisäksi aikaa on vielä omatoimiseen museoon tutustumiseen sekä leikkiin museon lukuisissa leikkipisteissä. Ilmoitattehan etukäteen, mikäli joudutte lähtemään aikaisemmin, niin osaamme huomioida tämän opastuskokonaisuudessa.

Opas johdattaa ryhmää museossa tilasta toiseen ja ohjaa keskustelua ja toimintaa. Ryhmän mukana tulevien aikuisten toivotaan osallistuvan kierrokseen ja vapaan leikin aikana leikin ohjaukseen sekä museon omatoimiseen tutkimiseen.

Museossa on paljon esineitä, joihin saa vapaasti koskea. Museoesineet, joihin ei tule koskea, on erotettu rajausnauhoin ja vitriinein muista esineistä – varmistathan oppaalta, mikäli olet epävarma johonkin esineeseen koskemisesta.

Museossa on myös eväidensyöntimahdollisuus – ilmoitathan tästä etukäteen, niin osaamme varata keittiötilan käyttöönne kierroksen jälkeen. Varsinaisissa museotiloissa eväiden nauttiminen tai juominen ei ole sallittua.

Museossa saa kuvata ja kuvia saa jakaa! #lastentarhamuseo



Toiminnalliset opastukset lapsiryhmille:

Lastentarhaelämää

Lastentarhaelämää

Millaista oli ennen vanhaan? Mitä lastentarhoissa silloin tehtiin? Millaisia olivat lasten pienet työtehtävät? Mitä leikkejä lapset silloin leikkivät? Millaisia tavaroita, esineitä ja leluja lapsilla oli? Tällä toiminnallisella opastuksella eläydytään vanhan ajan lastentarhan elämään.

Opastukseen kuuluu entisajan lastentarhan puhdetöitä, kuten puuhalkojen kantamista, oikeaa pyykinpesua pyykkilautojen avulla sekä peilaavaa pohdintaa tämän päivän päiväkotielämään ja lasten kokemuksiin siitä. Kierroksen lopuksi jätetään aikaa omatoimiselle museoon tutustumiselle sekä vapaalle leikille, jolloin esimerkiksi museon lukuisat leikkipaikat sekä lelut, kuten rakentelupalikat, hiekkaleikit ja leikkimökki ovat lasten käytössä.

Kierros on suunniteltu yli 3-vuotiaiden lasten ryhmille.

Lastentarhaelämää-opastuksen etu- ja jälkikäteistehtävävinkit sekä linkittymisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden oppimisen alueisiin pääset näkemään täältä.

Nallen kanssa museossa

Nallen kanssa museossa

Mikä sen ihanampaa kuin jakaa museokokemus oman rakkaan nallen tai muun pehmolelun kanssa! Erityisesti alle 3-vuotiaille lapsille suunnatulla kierroksella tutustutaan entisajan lastentarhaan, sen leikkeihin ja pieniin työtehtäviin yhdessä omaa nallea hoitaen ja leikittäen.

Opastus on suunniteltu tukemaan pienten lasten ensimmäisiä päiväkotiretkiä ja museovierailuja – retken ja uuden ympäristön tuomasta jännityksestä päästään turvallisesti yli, kun mukana on oma nalle.

Opastus etenee kotileikkiä mukaillen: ensin nallet esitellään toisille, leikitetään niitä yhdessä, etsitään nalleille sopivaa syötävää ja lopuksi peitellään väsyneet nallet päiväunille. Nallejen nukkuessa lähdetään tutkimaan museon leikkipaikkoja ja -kaluja, kuten leikkimökkiä, tiipiitä, puisia rakennuspalikoita, isoja puisia kuorma-autoja, puueläimiä ja kotileikkivälineitä. Lopuksi haetaan heränneet nallet kainaloon ja lähdetään takaisin omaa päiväkotia kohti.

Nallen kanssa museossa -opastuksen tehtävävinkit sekä linkittymisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden oppimisen alueisiin pääset näkemään täältä.

Museohiiren lelupäivä

Museohiiren lelupäivä

Kierroksella museon lelut ja omat lelut kohtaavat tutustuessamme lelujen ja leikkien historiaan. Pääsemme tutkimaan ja leikkimään leluilla, joilla lasten isovanhemmat kenties ovat lapsuudessaan leikkineet. Matkan varrella kuulemme myös, millaisilla leluilla Museohiiren isoäiti, Mummohiiri, on leikkinyt. Kierrokseen liittyy etukäteistehtävä ja mukaan kierrokselle tuodaan päiväkodin oma lelu esiteltäväksi. Kierrokselle toivotetaan ryhmän mukana tervetulleeksi 1-3 isovanhempaa oman lelun ja leikkimuiston kanssa. Kierros sopii erityisesti 4-7-vuotiaille lapsiryhmille.

Museohiiren lelupäivä -opastuksen etu- ja jälkikäteistehtävävinkit sekä linkittymisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden oppimisen alueisiin pääset näkemään täältä.

Museohiiren lelupäivä -opastus on suunniteltu yhdessä Ebeneser-säätiön Aikamatkalla -hankkeen kanssa. Lisää vinkkejä monisukupolviseen työskentelyyn Aikamatkalla-hankkeen verkkosivustolta www.aikamatkalla.fi/materiaalit

Rakentelutyöpaja

Rakentelutyöpaja

Toivotamme lapsiryhmät tervetulleiksi tutustumaan aitoihin Fröbelin palikoihin – vaan olisiko palikoista mahdollista rakentaa niin iso talo, että sinne mahtuu itse sisälle? Yli 3-vuotiaille suunnattu työpaja sisältää ohjattua rakentelua Fröbelin palikoilla Lastentarhamuseon sisätiloissa sekä Ebeneser-talon pihalla taiteilija Alexander Reichsteinin yhteistyössä Lastentarhamuseon kanssa suunnittelemilla jättipalikoilla! Työpaja on tarjolla toukokuusta lokakuulle säävarauksella. Sateen sattuessa työpaja toteutetaan soveltaen sisätiloissa.

Jättipalikoihin pääset tutustumaan etukäteen täällä ja aidoista Fröbelin palikoista ja niiden mahdollisuuksista lapsiryhmän toiminnassa pääset lukemaan täältä.

Rakentelutyöpajan tehtävävinkit sekä linkittymisen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden oppimisen alueisiin pääset näkemään täältä.

Omatoiminen rakentelutyöpaja

Omatoimista rakentelua jättipalikoilla

Ovatko Lastentarhamuseon jättipalikat jo tuttuja ja haluaisitte rakennella niillä omatoimisesti lapsiryhmän kanssa? Varaamalla Lastentarhamuseolta ajan, voi ryhmän kanssa tulla rakentamaan Ebeneser-talon pihalle jättipalikoilla. Museon henkilökunta ottaa teidät vastaan, avaa jättipalikoiden laatikon, näyttää rakentelupaikan ja opastaa ryhmän rakentelun alkuun.

Halutessaan rakentelun tukena ja inspiraationa voi hyödyntää Lastentarhamuseon yhteistyössä varhaiskasvatuksen opettaja Marianna Viitasen kanssa suunnittelemia valmiita toimintatuokioita. Tuokiot on jaoteltu eri ikäryhmille sopiviksi. Toimintatuokiomateriaalit voit ladata itsellesi pdf-muodossa tästä: Fröbeliläiset jättipalikat - Toimintatuokioita rakentelijoille.

Omatoiminen rakentelumahdollisuus on tarjolla toukokuusta lokakuulle säävarauksella. Omatoimisen rakentelun hinta on 20 euroa /kerta.

Joulu Lastentarhassa

Joulu lastentarhassa

Tunnelmallisia vuosittain sisällöltään muuttuvia Lastentarhamuseon joulukierroksia järjestetään marraskuun viimeiseltä viikolta aina jouluun asti. Kierroksia on tarjolla kaiken ikäisille lapsiryhmille. Opastuksilla tutustutaan entisajan lastentarhojen perinteisiin jouluvalmisteluihin.

Lastentarhaelämää – 3 käyntikerran kokonaisuus

Lastentarhaelämää - kolmen käyntikerran kokonaisuus

Tarjoamme lapsiryhmille mahdollisuuden vierailla Lastentarhamuseossa kolmen kerran kokonaisuudessa. Useampi käyntikerta mahdollistaa enemmän aikaa lasten omalle toiminnalle, kysymyksille ja pohdinnalle. Kolmen kerran kokonaisuudessa katsellaan lastentarhanelämää eri näkökulmista leikkien, toimien ja tutkien sekä päästään seikkailemaan laajemmin Lastentarhamuseon tiloihin. Käyntien välillä tehdään pieniä välitehtäviä päiväkodissa. Ryhmien on myös mahdollista itse vaikuttaa käyntien sisältöön.


"14 jännittynyttä lasta matkusti Vuosaaresta tänne Sörnäisiin tutustumaan Lastentarhamuseoon! Aivan ihana kierros ja opas, lapset viihtyvät ja keskustelua varmasti riittää."


"Kiitos ihanasta ja innostavasta opastuksesta! Saimme kokea todellista leikin riemua <3"


"Fantastic trip to the children´s museum! The children really enjoyed the games & activities. It was great that they were able to dress up and wash the clothes :) Many thanks to a brilliant guide!"


Lastentarhamuseon vieraskirjasta poimittua