Esineen tie museoon – museoharjoittelu Lastentarhamuseossa
04/09/2020Päiväkotien lelut vuonna 2020
01/10/2020Mahdollisuuksien palikat -näyttely syntyi halusta esitellä erilaisia muunnelmia, joita Friedrich Fröbel (1782-1852) loi osana kehittelemäänsä kasvatusfilosofiaa ja pedagogista toimintaa tukevia työskentelymateriaaleja. Näyttely keskittyy syventämään Fröbelin materiaaleista ehkä kuuluisimpien, Fröbelin palikoiden käyttöä pedagogisessa toiminnassa. Näyttelyssä voi perehtyä tarkemmin Fröbelin kuuteen ensimmäiseen lahjaan.
Fröbelin lahjat 1-6
Friedrich Fröbel kutsui kuutta ensimmäistä kehittelemäänsä lahjaa leikkilahjoiksi (spielgabe). Lahjoja 1-6 yhdistää ajatus siitä, että ne ovat yksinkertaisia, kiinteitä muotoja, joita tutkimalla, yhdistelemällä ja rakentelemalla voidaan leikin kautta saavuttaa pedagogisia tavoitteita. Lahjojen muodot pysyvät muuttumattomina mutta yhdistelemällä niitä eri tavoin, ne voivat muodostaa lukuisia erilaisia muunnelmia. Tavallisesti lahjoja ei annettu lapsille pelkästään vapaaseen leikkikäyttöön, vaan ne sisällytettiin osaksi suurempaa kokonaisuutta ja oppimista.
Ensimmäinen lahja on pallo. Pieni lapsi tutustuu fyysiseen maailmaan pitämällä kiinni, pyörittämällä ja katsomalla palloa. Ensimmäistä lahjaa voidaan tutkia muodon, värin ja liikkeen näkökulmasta.
Toisen lahjan avulla lapsi tutustuu pallon lisäksi kuutioon sekä näiden välitysmuotoon, lieriöön. Toisin kuin pallo, kuutio pysyykin paikoillaan ja näyttää erilaiselta eri suunnista katsottuna. Lieriö muodostaa pallon ja kuution kiehtovan yhdistelmän. Sillä on sekä vierivän, että paikallaan pysyvän esineen ominaisuuksia. Lahjat 3-6 ovat Fröbelin palikoita.
Lahja 3 sisältää kahdeksan puista kuutiota, joiden särmän pituus on 2,5 cm. Kuutiot ovat sekä keskenään että säilytysrasiana kanssa samanmuotoisia.
Lahja 4 muistuttaa ulkoisesti 3. lahjaa, mutta sisältää kahdeksan puista suorakulmaista särmiötä.
Lahja 5 koostuu 21 kuutiosta, kuudesta kuutiot puolittamalla saadusta kolmisivuisesta särmiöstä ja 12 pienestä kolmisivuisesta särmiöstä, jotka on saatu jaettaessa kuutio neljään osaan.
Lahja 6 koostuu kolmesta erikokoisesta suorakulmaisesta särmiöstä, joista isoimpia on 18, keskikokoisia 12 ja pieniä 6.
Muotojen mahdollisuudet pedagogisessa käytössä
Fröbelin lahjoja voidaan käyttää monella eri tavalla. Parhaimmillaan ne tarjoavat lapselle suuren määrän käsitteellisiä linkkejä lahjojen edetessä yksinkertaisesta kohti monimutkaista. Lahjoilla tehtävät harjoituskokonaisuudet voidaan jakaa kolmeen eri lähestymistapaan, jotka ohjaavat myös aikuista huomaamaan lahjojen monimuotoisuuden. Nämä kolme lähestymistapaa ovat: tunnistamismuodot, elämänmuodot ja kauneusmuodot.
Nostamme syksyn 2020 aikana museon verkkoympäristössä esille Fröbelin palikoiden pedagogista käyttöä eri näkökulmista. Ensimmäisenä haluamme esitellä Fröbelin palikat lähestyen niitä tunnistamismuotojen näkökulmasta.
"Lapsi liittää aluksi samanlaisia esineitä samanlaisiin ja luokittelee siten esimerkiksi omenia, pähkinöitä, päärynöitä, papuja. Äiti tai lapseen myönteisesti suhtautuva ympäristö lisätkööt sitten vain selittävän sanan, liittäkööt näkyvään kuuluvan ja siten lähentykööt lapsen tiedon muodostusta ja havaintoa."
Friedrich Fröbel
Tunnistamismuodot
Tunnistamismuodoilla (erkenntnisformen) tarkoitetaan muotojen ominaisuuksia, niiden kutsumista oikeilla nimillä sekä muotojen suhdetta toisiinsa. Tunnistamisen lisäksi voidaan tässä yhteydessä käyttää myös sanoja kokemus, oppiminen tai ymmärtäminen. Leikkiessään eri muodoilla, lapsi oppii omien toimiensa kautta muotojen lainalaisuuksia, ilman sanallistamisen välttämättömyyttä.
Tunnistamismuodot pitävät sisällään matemaattisuuden ja loogisuuden ideat, kuten lukumäärän, osuuden, vastaavuuden ja järjestyksen. Näiden määritelmien kautta voidaan tunnistaa lahjojen luonnolliset erot ja ehdottaa tapoja näiden osien uudelleen järjestämiseksi tai muuttamiseksi.
Hyvänä esimerkkinä tässä yhteydessä voidaan käyttää Fröbelin 5. lahjaa, joka on nähtävillä yllä olevassa kuvassa. Kyseinen lahja koostuu kolmesta eri muodosta: kuutiosta sekä kahdesta erikokoisesta kolmisivuisesta särmiöstä. Yhteensä erillisiä palikoita lahjassa on 39 kappaletta. Palikat on koottavissa yhdeksi kokonaiseksi kuutioksi, joka puolestaan voidaan jakaa 27 pienempään, yhtäsuuruiseen kuutioon, kun hyödynnetään kolmisivuisista särmiöistä rakennettavia kuutioita. Kolmisivuiset särmiöt mahdollistavat myös kuution pilkkomisen osiin – ensin puoliksi ja sitten vielä yhteensä neljään osaan. Muotoja voidaan järjestellä, rytmittää ja koota loputtomasti eri tavoin, havainnoiden niiden eroavaisuuksia ja hyödyntäen niistä muodostuvia kokonaisuuksia.
Tarkasteltaessa Fröbelin palikoita tunnistamismuotojen idean kautta voidaan kehitellä lukuisia erilaisia pedagogisia tehtäviä ja pelejä. Yllä olevassa kuvassa on nähtävillä kaksi erilaista matemaattisesti haastavaa sovellusta hyödyntäen tunnistamismuotojen ajatusta. Vasemmanpuoleisella pelilaudalla tarkoituksena on asetella Fröbelin 3. lahjan sisältämät kuutiot ensin mallin mukaan eri tavoin ryhmitelmiin, jonka jälkeen tulee vielä itse keksiä yksi uusi tapa asettaa kahdeksan kuutiota asetelmaan. Oikeanpuoleisella pelilaudalla yhdistetään lukumäärä numeromerkkiin sekä pysty- että vaakasuorassa.
Syyskuun 2020 ajan Lastentarhamuseon Veistohuoneessa on museoyleisön mahdollista päästä kokeilemaan tunnistamismuotojen tekemistä Fröbelin lahjoilla 3-5. Esimerkkimalleina toimivat alkuperäiset Fröbelin kehittämät mallit. Malleja tekemiselle voi myös keksiä itse. Otamme innolla vastaan museoyleisön itse keksimiä tunnistamismuototehtäviä ja -pelejä!
Fredrika Visuri
Lastentarhamuseon museolehtori
ps. Jos haluat jakaa itse keksimiäsi malleja tai ideoita liittyen Fröbelin palikoihin, voit lähestyä meitä vaikka lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ebeneser(at)ebeneser.fi