Sammon ryöstö ja puolustus -leikki kääntyy nukketeatteriksi – Tarinallisen leikin lähteillä osa 3
29/03/2022Esiopetusta, taidetta vai mitä? – Tarinallisen leikin lähteillä osa 4
04/04/2022Lakkotunnelmaa ja mielenilmauskylttejä Helsingissä Hakaniemen virastotalon edustalla 11.4.1984. © Eeva Myyrä / Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto.
Kuva julkaistu alun perin Lastentarha-lehdissä 8/1984 ja 1/1985.
”Myydään siisti tyhjä lompakko tarpeettomana” –
Lastentarhanopettajat lakossa keväällä 1984
Kunta-alan sopimusneuvotteluista, vuoronvaihtokielloista ja lakkouhasta on uutisoitu viime aikoina laajasti. Aihe koskettaa myös päiväkotien arkea ja eri ammattijärjestöjen jäsenet odottavat tilanteen ratkeamista tavalla tai toisella.
Neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista alkoivat 11.1.2022 ja vanhat sopimukset olivat voimassa helmikuun loppuun asti. Tämän tekstin kirjoitushetkellä tilanne on, että mikäli uudesta sopimuksesta ei päästä sopuun, lakkoja on huhtikuussa edessä ensin Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa, sen jälkeen Kuopiossa ja Tampereella, ja 19.–25.4. myös pääkaupunkiseudulla. Laajat lakot vaikuttaisivat esimerkiksi päiväkoteihin, kouluihin, museoihin, kirjastoihin ja terveydenhoitoon, kun työtaisteluihin osallistuisi esimerkiksi opettajia ja lääkäreitä. (Marjukka Liiten, HS 30.3.2022 Hoitajien lakko alkaa perjantaina – sovintoesitys ei kelvannut palkansaajille)
Lastentarhanopettajat olivat mukana laajassa, viisi viikkoa kestäneessä lakossa myös keväällä 1984. Kyseessä olivat ensimmäiset laajamittaiset akavalaiset lakot, joihin osallistui useita jäsenryhmiä, joista suurimpina opettajat, lääkärit, sosiaalityöntekijät ja lastentarhanopettajat (Järventausta & Semi 2019, 110). "Lakon avulla lastentarhanopettajat haluavat korjata palkkaukseensa pitkän ajan kuluessa syntyneen vääristymän", kirjoitettiin Lastentarha-lehden numerossa 7/1984.
Lastentarhanopettajaliiton (nyk. Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto) julkaisemassa Lastentarha-lehdessä kirjoitettiin samana vuonna palkkauksesta hyvin tutunkuuloisesti: ”Lastentarhanopettajan palkka ei vastaa työn vaativuutta ja vastuullisuutta. Lastentarhanopettajien palkkauksen jälkeenjääneisyys on yleisesti tunnustettu. Palkkaus ei vastaa jatkuvasti kasvavaa työmäärää ja niitä odotuksia, joita lastentarhanopettajan työlle asetetaan.” (Lastentarha 3/1984) Tutulta kuulostaa niin ikään silloisen puheenjohtaja Riitta Eloholman kirjoittama lause: ”Rahan niukkuus on esitetty aina syyksi, kun lastentarhanopettajien palkkavaateet on jätetty toteuttamatta.” (Lastentarha 6/1984)
Tämän päiväkodin lastentarhanopettajat ovat lakossa. Kuva: Varhaiskasvatuksen Opettajien liitto
Lastentarhanopettajat olivat lakossa 2.4.–4.5.1984. Lakko sulki suuren osan kunnallisista päiväkodeista Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Lastentarha-lehdessä kuvailtiin lakon ajan tunnelmia helsinkiläisen päiväkodin edustalla. Lastentarhanopettaja vartioi paikan päällä ”Tämän päiväkodin lastentarhanopettajat ovat lakossa” -lakkojulisteen kanssa lakkovahtina ja keskusteli paikalle osuneiden kanssa. Ohikulkijat kannustivat ja joitain lapsia vanhempineen kävi juttelemassa ja tuomassa kahvia ja pullaa. Paikalle osunut isä kommentoi lakkoa: ”Kun vertaa palkkaa ja työn vastuullisuutta ja vaativuutta, niin huomaa että vikaa on.” (Lastentarha 7/1984)
Yleinen ilmapiiri lakkoa kohtaan oli myönteinen ja se sai laajaa tukea. Lakon aikana järjestettiin myös mielenilmauksia, joiden kylteissä luki mm. ”Myydään siisti tyhjä lompakko tarpeettomana”, ”Vaatimukset kasvaneet – lastentarhanopettajan palkka ei” sekä ”Hyvä huominen vaatii työtä jo tänään”.
Myös vanhemmat ilmaisivat tukensa lakolle, kuten Lastentarha-lehdessä kuvaillaan: ”Vanhempien otteet kovenivat 25. huhtikuuta. Silloin lapset tuotiin Kaupunkien talolle saamaan hoitoa ja kasvatusta. Sisään parisatapäistä lasten ja vanhempien laumaa ei päästetty.” (Eeva Myyrä, Lastentarha 8/1984) Kaupunkien talo on nykyinen Kuntatalo.
Lopulta lähes viiden viikon jälkeen työtaistelu päättyi. Tulos ei riemastuttanut lastentarhanopettajia, vaan kuten Lastentarhanopettajaliiton silloinen puheenjohtaja Eloholma totesi, ”syntynyt tulos ei ole kummankaan osapuolen selkävoitto toinen toisestaan, vaan pitkien ja sitkeiden neuvottelujen jälkeen syntynyt sovintoesitys lakon lopettamiseksi” (Lastentarha 8/1984). Vuoden 1984 lakon jälkeisissä Lastentarha-lehden numeroissa julkaistuissa yleisönosastokirjoituksissa todettiin tuloksen olevan ”tyydyttävä kompromissi”, mutta niistä välittyy myös pettymys saavutettuihin tuloksiin. Eloholma toteaa kuitenkin, että kyseessä oli lastentarhanopettajien historian ensimmäinen työtaistelu ja ”vaikuttava näyttö järjestövoimasta” (Lastentarha 8/1984).
Kevään aikana nähdään, mihin tilanne vuonna 2022 johtaa. Mikäli lakko toteutuu, näiden kahden lakon välissä on ollut lähes 40 vuotta – samat perusteet ovat ajankohtaisia yhä tänä päivänä. Nähdäänkö tänäkin vuonna mielenilmauskylteissä jo 1980-luvulta alkaen toistettu iskulause ”työ on ilomme – palkka surumme”?
Lastentarhamuseo dokumentoi tämän päivän varhaiskasvatukseen liittyviä ilmiöitä tulevien sukupolvien tutkittaviksi, ja tämä historiallinen tilanne on yksi dokumentoinnin kohteista. Mahdollisen lakon lisäksi valokuvaamme esimerkiksi mielenilmauksia varhaiskasvatuksen työntekijöiden osalta ja pyrimme tallentamaan jotain tilanteesta myös museon esinekokoelmaan. Mikäli sinulla on ajatuksia tai ideoita, millä tavoin tilannetta voisi dokumentoida tai olisit halukas esimerkiksi lahjoittamaan käyttämäsi mielenilmauskyltin myöhemmin Lastentarhamuseolle, ota meihin yhteyttä (susanna.gillberg(at)ebeneser.fi)!
Susanna Gillberg
Lastentarhamuseon kokoelma-amanuenssi
Lähteet
Lastentarhanopettajaliitto (1984). Lastentarha-lehden numerot 3, 6, 7 ja 8.
Järventausta, S. & Semi, R. (2019). Intomielellä. Lastentarhanopettajaliitto 100 vuotta. Otava.
Liiten, M. (2022). Hoitajien lakkoa on hankala enää estää – sovintoesitys ei kelpaa palkansaajille. Helsingin Sanomat, 30.3.2022.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008716705.html Luettu: 30.3.2022.