Nykydokumentointi

Millaista on varhaiskasvatus 2020-luvulla? Lastentarhamuseo nykydokumentoi eli tallentaa aineistoa tämän päivän varhaiskasvatuksen ilmiöistä ja päiväkotielämästä tulevien sukupolvien tutkittavaksi. Aineistona toimivat esimerkiksi valokuvat, videot, haastattelut, projektikuvaukset tai esineet.

 

Museoiden tehtävänä on historiallisen aineiston lisäksi tallentaa ja dokumentoida myös nykypäivän ilmiöitä tulevien sukupolvien tutkittavaksi. Ebeneser-säätiön arkistoon on vuosien saatossa tallennettu monenlaisia kirjallisia ja kuvallisia dokumentteja erilaisista lastentarhatoimintaan liittyvistä asioista: lastentarhan toimintasuunnitelmia, seminaariopiskelijoiden luentomuistiinpanoja, askartelumalleja ja esimerkiksi kirjeenvaihtoa. Jos näitä ei olisi aikoinaan otettu talteen, meillä saattaisi olla erilainen ja kapeampi ymmärrys siitä, millaista lastentarhatoiminta eri vuosikymmeninä on ollut. Tästä syystä teemme tulevaisuuden tutkijoille ja museokävijöille palveluksen dokumentoimalla 2020-lukua tässä ja nyt.

 

Ajankohtaiset nykydokumentointihankkeet

Osallistu yhteisen kulttuuriperinnön tallentamiseen! Lastentarhamuseolla on käynnissä tällä hetkellä useampi tallennushanke, johon kaikki varhaiskasvatuksen työntekijät ympäri Suomen voivat osallistua. Tämän päivän dokumentointia tehdään yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa - nyt voit vaikuttaa siihen, millaista aineistoa kestävän kehityksen ja varhaiskasvatuksen tutkijoilla on tulevaisuudessa käytettävissään.

 

Nykydokumentointiyhteistyö päiväkoti Ebeneserin kanssa

Lastentarhamuseo tekee tiivistä yhteistyötä samassa rakennuksessa toimivan Helsingin kaupungin päiväkoti Ebeneserin kanssa. Museo tallentaa kokoelmiinsa erillisen suunnitelman mukaisesti päiväkoti Ebeneserin toimintaan liittyviä dokumentteja, kuten toimintasuunnitelmia, projektikuvauksia ja toimintaympäristön kuvallista dokumentointia ainakin vuoteen 2034 asti. Tämän lisäksi esimerkiksi erilaiset haastattelut tarjoavat arvokasta aineistoa nykypäivän varhaiskasvatuksesta.

Dokumentointi on myös yksi varhaiskasvatuksen kehittämisen tärkeimpiä työvälineitä. Samalla, kun Lastentarhamuseo tallentaa aineistoa kertomaan nykypäivän varhaiskasvatuksesta tuleville sukupolville, museo on osana tämän päivän kehittämistyötä. Nykydokumentoinnin toteutus innovatiivisesti museon ja päiväkodin yhteistyönä tarjoaa uudenlaisia dokumentoinnin välineitä, rakenteita ja mahdollisuuksia myös muille varhaiskasvatuksen toimijoille ja päiväkodeille heidän dokumentointiprojekteissaan.

Nykydokumentointiyhteistyöllä on Helsingin kaupungin myöntämä tutkimuslupa.

 

Menneet nykydokumentointihankkeet


Lastentarhamuseo 25 vuotta syksyllä 2023

Miltä näyttää museotyö Lastentarhamuseossa vuonna 2023? 25 vuotta täyttäneen Lastentarhamuseon ja Museoliiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi dokumentoimme monipuolista museotyötä valokuvaamalla juhlatilaisuuden, päiväkotiryhmän opastuksen, kokoelmatyötä, näyttelynrakennusta ja muuta, mitä museon työntekijöiden päivään kuuluu.

 

Vapaata leikkiä päiväkodin pihalla perjantaina 16.9.2022

Millaista on lasten vapaa leikki päiväkodin pihalla perjantaiaamupäivänä 16.9.2022? Valokuvasimme Helsingin kaupungin päiväkoti Ebeneserin Orvokit-ryhmän lasten pihaleikkejä ja lapset pääsivät auttamaan kuvatietojen täydennyksessä kertomalla leikeistään. Pihalla todistettavasti toimi niin autopesula kuin Frozen-hahmojen luo lennättävä rakettikin! Nykydokumentointi on osa museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n valtakunnallista tallennustempausta, jonka aiheena oli tällä kertaa ”vapaus”. Tallennustempauksesta lisää TAKO-verkoston Nykydokumentointitempaus 2022: Vapaus -artikkelissa.

 

Poikkeusolot päiväkodeissa - kevät 2020

Lastentarhamuseo toteutti keväällä 2020 päiväkotien työntekijöille suunnatun verkkokyselyn poikkeusolojen vaikutuksesta varhaiskasvatukseen. Alkuvuodesta 2020 maailmanlaajuiseksi pandemiaksi luokiteltu koronavirus (Covid-19) aiheutti Suomessakin poikkeusolot ja toimenpiteet, joilla oli suora vaikutus myös päiväkotien toimintaan. Lastentarhamuseo dokumentoi sitä, millaista on päiväkotielämä tällaisena poikkeusaikana ja mitä ajatuksia se päiväkotien työntekijöissä herättää. Kyselylomakkeeseen tuli yhteensä 587 vastausta. Aiheesta lisää Lastentarhamuseon blogissa.

Tallensimme verkkokyselyn lisäksi myös anonyymin sanallisen kuvauksen varhaiskasvatuksen opettajien käymien keskusteluiden aiheista ja keskustelunavauksista sosiaalisessa mediassa maaliskuussa 2020. Lisäksi dokumentoimme kuvallisesti sitä, miten päiväkodissa oli esillä koronavirus ja poikkeusolot, esimerkiksi seinillä olleiden tiedotteiden ja käsienpesuohjeiden kautta. Tallensimme esinekokoelmaan päiväkoti Ebeneserissä käytössä olleen tyhjän käsidesipullon ja käsipaperipakkauksen.

 

Päiväkotien lelut ja pedagoginen materiaali - kulutus päiväkodeissa vuonna 2020

Millaisia leluja ja pedagogista materiaalia päiväkoteihin hankitaan vuonna 2020 ja miten? Mitä vanhoille leluille ja materiaalille tapahtuu? Vastauksen tähän kysymykseen antoi ja 21 varhaiskasvatuksen ammattilaista eri puolilta Suomea. Kurkistuksen päiväkotien lelujen ja pedagogisen materiaalin kulutuksen maailmaan saat Lastentarhamuseon blogista.

Verkkokysely liittyi ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n #kulutuksentallentajat -nykydokumentointitempaukseen, jossa museot tallensivat kulutukseen liittyvää aineistoa omiin kokoelmiinsa samana päivänä 18.9.2020. Lue lisää tempauksesta Museoviraston verkkosivuilta.

 

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa vuonna 2020

Kestävä kehitys on ajankohtainen aihe koko yhteiskunnassa, mutta mitä on kestävä kehitys suomalaisessa varhaiskasvatuksessa vuonna 2020? Vastauksen tähän kysymykseen antoi yhdeksän varhaiskasvatuksen ammattilaista eri puolilta Suomea. Kestävän kehityksen nykydokumentointihanke liittyi ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n Pooli 6:n yhteiseen hankkeeseen, jossa pooliin kuuluvat museot tallentavat samaa aihepiiriä omista näkökulmistaan. TAKO-verkostossa on seitsemän aihepiirien mukaan muodostettua poolia eli yhteistyöryhmää. Pooli 6:n, johon Lastentarhamuseo kuuluu, keskittyy aihepiiriin Taide, oppi ja kokemus.