Näyttelysuunnittelua, yleisötyötä ja museokokoelmia
12/08/2021Elämänmuotojen Fröbelin palikat
08/12/2021Wivin puistikon muraali - alkusysäys yhteisölliselle pihasuunnittelulle
Yhteinen piha, toiminnallinen kaupunkitila. Aktiivisuus, mahdollisuuksia tehdä. Meidän paikka! Pidetään yhdessä huolta ja kehitetään. Näistä ajatuksista lähti liikkeelle Wivin puistikko -projekti, jonka suunnittelutiimiin haluamme mahdollisimman monen Alppiharjun alueella asuvan sekä Ebeneser-talon toimijan, pihassa mahdollisuuksia näkevän perheen osallistuvan.
Ebeneser-talon pihan varsinainen suunnitteluprosessi aloitetaan lokakuussa 2021. Yhteisön virittäminen ideointiin, haluttiin aloittaa jo hieman aiemmin jollakin konkreettisella. Ensimmäisenä lähtölaukauksena koko pihan suunnittelun aloittamiselle ideoitiinkin yhteistyössä Ebeneser-talossa sijaitsevan Helsingin kaupungin päiväkoti Ebeneserin lasten ja perheiden kanssa muraalimaalaus pihan itäpäätyä rajaavaan 2,9 metrin korkuiseen ja 28 metrin levyiseen betoniseinään. Kyseinen seinä on lasten leikkipihan yhteydessä ja täydellä näkyvyydellä koko Ebeneser-talon ympäristöön sekä Helsinginkadulle. Ideat muraaliksi luonnosteli ja maalasi Helsinki Urban Artin kautta taiteilija Essi Ruuskanen.
Toiminnallista ideointia
Lastentarhamuseo tekee paljon yhteistyötä talossa toimivan päiväkoti Ebeneserin kanssa. Yhteistyö on ollut hyvin antoisaa molemmin puolin ja tuottanut hyviä projekteja. Päiväkodin lapset ja perheet myös käyttävät Ebeneser-talon leikkipihaa arviolta eniten. Mietimme, että heistä voisi olla hyvä aloittaa virittäytyminen kohti koko pihan suunnittelua. Halusimme myös, että lapset saisivat konkreettisen kosketuksen mahdollisuuteensa vaikuttaa, mikä osaltaan toimii herkullisena lähtökohtana myös varsinaiseen pihasuunnitteluun lähdettäessä yhdessä lasten kanssa.
Koostimme loppukeväästä 2021 Lastentarhamuseolla muraalin suunnittelua varten toimintapaketin perheille annettavaksi. Tehtävät pyydettiin palauttamaan niiden valmistuttua museoon, jotta saisimme tärkeää tietoa siitä, millä ohjeilla lähdemme toteuttamaan maalausta lasten leikkipihaa reunustavaan muuriin.
Perheille annettu tehtäväpaketti sisälsi varsinaisesti kolme tehtävää: muraalisuunnistuksen, oman muraalisuunnitelman sekä leikkimuiston keräämisen luonnosta. Muraalisuunnistuksessa kartta ohjasi löytämään lähiympäristöstä 14 erilaista muraalia. Tehtävänä oli sulautua osaksi mieluisia muraaleja ja napata kuva itsestä osana niitä. Suunnittele oma muraali -tehtävässä oma muraali maalattiin värityskuvaan, joka oli piirretty mallina Ebeneser-talon leikkipiha ja sitä reunustava seinä. Leikkimuisto luonnosta kerättiin tehtäväpaketin mukana tulevaan rasiaan. Tehtävänä oli lähteä retkelle luontoon ja etsiä sieltä leikkiin innostavia elementtejä, jotka mahtuvat pieneen rasiaan. Mukana oli myös paperi, mihin aikuinen pystyi kirjoittamaan ja avaamaan rasiassa olevien asioiden merkityksiä.
Tehtävien palauttaminen museoon osaksi varsinaista muraalisuunnitelmaa, ei tietenkään ollut pakollista vaan niitä sai tehdä myös omaksi ilokseen. Tehtäviä pystyi myös palauttaa vaikka vain yhden. Onneksemme saimme useita innokkaita perheitä osallistumaan ja ideoiden määrä yllätti. Kävimme lisäksi päiväkodin ulkoiluaikaan pihalla havainnoimassa lasten leikkejä sekä haastattelimme aikuisia lasten leikeistä ja mieluisista peleistä. Oli innostavaa päästä hetkellisesti osaksi sitä rikkauden määrää, mitä lapset leikeissään toteuttavat. Uskomattomia seikkailuja ja mielikuvituksen huumaa! Kauempaa katsoessa ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, millaisia jännittäviä tapahtumia ja tilanteita, maailmoja leikkeihin mahtuu. Mitä kaikkea lapset päivittäin luovuudessaan kohtaavat.
Koostimme museolla lasten ja perheiden ideat yhteen ja välitimme ne Helsinki Urban Artille. Lastentarhamuseon omia toiveita tulevalle muraalille oli, että se rikastaisi osaltaan lasten pihaleikkejä, tukisi mielikuvitusta ja luovuutta sekä syventäisi lasten kokemusta omasta osallisuudesta ja vaikuttavuudestaan. Meistä oli tärkeää, että lapset pystyisivät tunnistamaan muraalista omia ideoitaan. Muraalista toivottiin ensisijaisesti lasten mielikuvituksen jatketta, maalausta, joka antaa pihaleikkeihin uuden ulottuvuuden ja josta lapset voisivat hyötyä monella tapaa. Toivoimme myös, että teos sointuisi pihaan sekä siihen historialliseen ympäristöön, jota Ebeneser-talo ja Lastentarhamuseo edustavat. Toiveita teokselle oli paljon ja jäimmekin jännityksellä odottamaan taiteilijan valintaa sekä luonnoksia suunnitelmasta.
Ideoiden muuttuminen todellisuudeksi
Saimme luonnoksen muraaliksi maalautuvasta teoksesta nähtäväksemme muutamaa päivää ennen maalauksen aloittamista. Taiteilija Essi Ruuskanen oli luonut pohjan, jolle hän vielä maalatessaan kuunteli lasten toiveita ja ideoita ja toteutti niitä. Teos maalattiinkin pääsääntöisesti sellaisina hetkinä, kun lapset olivat pihalla leikkimässä ja pystyivät seuraamaan sen rakentumista.
Teoksesta on selkeästi havaittavissa lasten ideoita ja toiveita, jotka taiteilija on saanut luovasti nidottua yhteen ja toteutettua mielikuvitusta rikastavalla tavalla. Viime hetkillä teokseen saatiin mukaan myös Lastentarhamuseossa asustava Museohiiri! Hiiri pääsi istuskelemaan sateenkaaren päähän päivänkakkaroiden alle. Taiteilija oli suunnitellut teoksen pohjavärin niin, että se sulautuu täydellisesti Ebeneser-talon pihapiiriin. Nyt kun pihaa katsoo, tuntuu, kuin teos olisi ollut siinä aina.
Wivin puistikko – Ebeneser-talon pihan kehittäminen toiminnalliseksi kaupunkitilaksi -projektin mahdollistaa Museovirasto Ebeneser-säätiölle myönnetyllä innovatiivisella avustuksella.
Fredrika Visuri
Lastentarhamuseon museolehtori