Ajatuksia Lastentarhamuseon taustalla
17/10/2023Vinkkejä päiväkotien joulukalentereihin – osa 2/2
25/10/2023Vinkkejä päiväkotien joulukalentereihin – osa 1/2
Joulupusseja, vahvuuskalentereita, tonttujumppaa… Millaisia joulukalentereita päiväkotiryhmillä on? Pyysimme vuoden 2022 joulukuussa päiväkoteja ympäri Suomen kertomaan omasta joulukalenteristaan, ja nyt laitamme nämä ideat jakoon!
Päiväkotien joulukalentereissa suosittuja elementtejä ovat joululaulut, -runot, jouluiset tehtävät ja tietysti joulupiparit. Viime vuosina rinnalle on noussut erilaiset vahvuus- ja kehukalenterit, satuhieronta ja esimerkiksi QR-koodien hyödyntäminen. Usein joulukalenterihetkiin kuuluu myös omat rituaalinsa ja jännittynyt, odottava tunnelma.
Saamiemme joulukalenterikuvausten perusteella päiväkotien joulukalentereissa suosituinta on toiminta, joka tapahtuu päiväkodissa ja on usein jouluteemaista. Kotiinviemisinä saattaa olla koristeltu joulupipari tai korttiin kirjoitettu kehu, mutta pääpaino on päivittäin vaihtuvalla toiminnalla.
Lämmin kiitos kaikille joulukalenterinsa meille jakaneille!
Satuhierontaa ja vahvuuksia
Kuva: Jenni Huhtala
Espoolaisen Nöykkiön päiväkodin joulukalenteri vuonna 2022 pohjautui valmiiseen tarinaan Hiiri Hiirusesta ja siinä oleviin satuhierontaohjeisiin.
Joulukalenterissa Hiiren postilaatikkoon ilmestyi päivittäin osa tarinaa, joka luettiin lapsille. Lapset piirsivät toistensa selkään tarinan mukaan. Tarinan mukaan myös Hiiren kodissa tapahtuu muutoksia, joita toteutettiin ryhmässä.
Ryhmän työntekijän mukaan lapset arvailevat etukäteen, mitä on tulossa ja mitä Hiiri seuraavaksi valmistelee. Keskustelua Hiiri Hiirusesta riitti!
Kuva: Pia Palomäki
Hyvinkään Kapulan esiopetuksessa jokainen lapsi sai vuorollaan avata pussin, josta löytyi jonkun lapsen nimi. Pussin avaajan tehtävänä oli kertoa, millä kirjaimella nimi alkaa ja mihin kirjaimeen se päättyy. Kun oikea lapsi löytyi, sai tämä etsiä tonttuoven taskulampun avulla. Tonttuoven takaa löytyi joulunami, joulutarra ja kotiin vietäväksi satuhierontakortti.
Lapsi, jonka nimi pussista löytyi, pääsi myös satuhierontaan patjalla makoillen. Samanaikaisesti koko ryhmälle luettiin tarina Havu-hiiri ja joulun värit -satuhierontakirjasta. Yksi työntekijä luki tarinaa, toinen teki satuhierontaa ja kolmas esitti lapsille pöytänukketeatterina tarinan kulun.
Kuva: Milla Möller
Havu-hiiri seikkaili myös helsinkiläisessä päiväkoti Jousessa. Huovutettu hiiri asui lapasessa talvisen, tunnelmallisen metsämaiseman keskellä muiden hahmojen kanssa.
Päivän tarina luettiin tämän metsän äärellä siinä esiintyviä hahmoja liikuttaen. Lopuksi Havu-hiiri kuiski vain aikuisen kuulemalla äänellä, kenessä ryhmän lapsista ja aikuisista näkee tarinaan liittyvää vahvuutta. Tälle henkilölle luettiin aikuisen sylissä Havu-hiiren kanssa päivän vahvuusruno.
Lisäksi lepohetkellä luettiin Havu-hiiren satuhierontakirjaa ja kyseiselle lapselle/aikuiselle tehtiin satuhieronta. Lapsi sai valita hierooko aikuinen vai myös Havu-hiiri!
Kuva: Maria Repo
Vantaan Lauhatien päiväkodin eskarit tutustuivat Vahvuusvarikseen. Esiopetusryhmä hyödynsi digitaalista Huomaa hyvä -joulukalenteria, ja teki lasten kanssa siitä päivittäin avautuvan toiminnallisen tehtävän.
Valmiin kalenteriosion lisäksi ryhmään ilmestyi joulukuun 1. päivänä varis. Linnulla oli erilaisia vihjeitä siihen, kenen lapsen vuoro oli olla kunakin päivänä kehuttavana. Kun arvoitus ratkesi, kyseinen lapsi pääsi muun ryhmän eteen kehuttavaksi. Kehut kirjoitettiin kartonkisiin ”kehupipareihin”, jotka kerättiin ryhmän kalenteriseinälle ja jaettiin jouluksi koteihin.
Tarkoituksena oli harjoitella kertomaan hyviä asioita toisesta ja opetella ottamaan itse kehuja vastaan. Päivien edetessä lapset oppivat kertomaan hyviä asioita kavereista. Myös lasten vanhemmat pääsivät lukemaan seinältä lapsille jaettuja kehuja.
Jouluista toimintaa
Kuva: Sirkkumarja Koskenniemi
Espoon Opinmäen päiväkodin Taikamaa-ryhmässä käytössä on ollut jo muutaman vuoden kalenteri, joka perustuu jouluperinteisiin ja yhdessä tekemiseen.
Kirjekuorista löytyy joka päivä erilaista yhteistä tekemistä: jouluisia arvoituksia tai riimiparikortteja, askarteluohjeita, kehotus lukea satu Piparkakkupojasta tai Mauri Kunnaksen joulupukkikirjoista. Sibeliuksen päivänä tietoisku Sibeliuksesta ja siihen liittyvää toimintaa, tonttujumppaohjeita, joululauluja..
Joulukalenteriperinne jatkuu, ja mukaan keksitään vuosittain myös jotain uutta, vaikka vanhojakin ideoita käytetään vuodesta toiseen.
Kuva: Tiina Kallio
Minttujen ryhmässä Kanjonin päiväkodissa Tampereella joulukalenterihetki pidettiin päivittäin päiväpiirillä ennen lounasta.
Joulukalenterina toimi pahvilaatikko, joka oli päällystetty joulupaperilla. Laatikossa oli paperirullia, joissa oli erilaista toimintaa, kuten värityskuva, joululaulu tai mausteiden tuoksuttelu. Jokainen lapsi vuorollaan sai ottaa käärön ja avata sen.
Kuva: Susanna Tiihonen
Toimintaan perustuva joulukalenteri toimii myös pienillä, 0-2-vuotiailla, mistä esimerkkinä kuopiolaisen Touhula Rautaniemen viimevuotinen joulukalenteri. Työntekijät heittäytyivät toteuttamaan elämyksellistä kalenteria ja jokainen ryhmän lapsi haettiin joulukalenterihetkelle poron kyydillä! Ryhmän työntekijällä oli vilkkuva punainen nenä ja panta, jossa oli poron sarvet, ja lapset vedettiin viltin kyydissä. Joulukalenterihetkelle saavuttiin riemun kiljahduksin!
Itse joulukalenteri oli kierrätysmateriaaleista koottu maailmanpyörä, johon käytettiin päiväkodilta tyhjiä maitopurkkeja sekä kotoa löytyviä ylimääräisiä lautoja, alumiinisia kulmalistoja, sekä polkupyörän vanne, jonka ansiosta maailmanpyörää pystyi pyörittämään.
Joulukalenteriluukuista paljastui päivän toiminta, joka oli etukäteen suunniteltu siten, että jokaiselle viikolle olisi musiikkia, jumppaa, kädentaitoja sekä retki. Mukana oli mm. satu- ja tonttujumppaa (sisälle rakennettiin temppurata, jossa oli hallaharsoista tehty lumitunneleita, lisäksi oli tasapainoiluharjoitteita, hiivittiin ja kipitettiin nopeasti ettei kukaan huomaa, ja kurkittiin ikkunoista ja naurettiin paljon!), jouluisia satuhetkiä, jouluisia ja talvisia askarteluja (joulukortteja perheille ja sukulaisille, saksiharjoituksia, maalausta ja liimausta), kirjastoretkiä sekä retki joulutorille ja pulkkamäkeen. Lisäksi liikuttiin päiväkodin ympäristössä etsimässä tonttuja, leivottiin ja koristeltiin pipareita, pidettiin jouluisia lauluhetkiä, maalattiin ikkunoihin jouluisia ja talvisia maisemia, kuunneltiin joululauluja, ja työntekijät myös esittivät lapsille joulunäytelmän, jossa esitettiin tonttujen päivän kulkua.
”Joulukalenteri ja sen toiminta oli varmasti ikimuistoista lapsille sekä meille aikuisille” – kiteyttää hyvin sen, miten antoisa projekti joulukalenteritoiminta voi parhaimmillaan olla!
Kuva: Ella Hyppönen
Ainolan Villa Piiparin päiväkodin ryhmän joulukalenterihetki alkoi aina samalla yhteisellä laululla (”Älä sulje ovea joulutontulta”), jonka jälkeen tontun mökistä, eli valaistusta ja pumpulilla sekä tontuilla täytetystä lyhdystä, löytyi kalenterin avaajan nimi. Lapset saivat yhdessä miettiä, kenen nimi kalenterista milloinkin tulee.
Joulukalenteri itsessään oli maalattu joulukuusi, jonka oksille oli ripustettu erilaisia joulupipareita. Pipareiden kääntöpuolella oli erilaisia joululauluja, jotka lasten kanssa laulettiin kalenterihetken päätteeksi. Päivän aikana lapsi sai myös koristella valitsemansa piparin ja viedä sen kotiin.
Joulukalenterivinkit jatkuvat vielä toisen kirjoituksen verran. Pääset lukemaan vinkit osa 2/2 klikkaamalla tästä.