Annetaan muutokselle mahdollisuus!
28/02/2020Tulirokkoepidemia Sörnäisten kansanlastentarhassa 1891
02/04/2020Valtakunnallista Varhaiskasvatuspäivää vietetään 12. maaliskuuta 2020 teemalla Lapsella on oikeus ilmaisuun. Turun yliopiston varhaiskasvatuksen pedagogiikan professori ja Ebeneser-säätiön hallituksen puheenjohtaja Inkeri Ruokonen kirjoitti Varhaiskasvatuspäivää varten artikkelin Varhaiskasvatuksen taidekasvatus – leikkiä, lumousta, oppimista ja hyvää elämää.
Haluamme Lastentarhamuseon blogissa nostaa ajoittain esille päiväkodeissa tehtyjä erilaisia projekteja ja kokeiluja. Onko teillä käynnissä jokin kiinnostava projekti, jonka jakamisesta olisi iloa muillekin? Vinkkaa siitä meille osoitteeseen ebeneser(at)ebeneser.fi! Samalla kannattaa tutustua Voisiko olla toisin? -apurahaan, jonka hakuaika on parhaillaan käynnissä ja päättyy 31.3.2020.
Helsingin kaupungin päiväkoti Marian toimintavuoden teemana on Meidän Helsinki. Päiväkodissa on jo vuosia ollut tapana niin alle 3-vuotiaiden kuin eskareidenkin kanssa tehdä kävelyretkiä esimerkiksi lasten kotioville, jolloin lähiympäristö tulee tutuksi. Samalla vieraillaan museoissa, kirjastoissa, puistoissa ja tutustutaan laajasti omaan kaupunginosaan. Näitä retkiä dokumentoidaan eri tavoin – tällä hetkellä eskareiden seinällä laajenee lähialueen kartta, johon lapset piirtävät niitä kohteita, joissa he yhdessä vierailevat.
Eskarilaiset ilmoittivat heti aluksi, että he haluavat rakentaa omia kotejaan ja ”tehdä taloja” teemaan liittyen – niitähän Helsingissä riittää. Niinpä he ovat retkeilleet pitkin vuotta tutustumassa erilaisiin rakennuksiin sekä sisältä että ulkopuolelta. Näin syntyi lopulta pitkä ja värikäs Ilon katu, johon jokainen on saanut rakentaa erilaisista materiaaleista niin asuintalojaan kuin niitä kohteita, joissa he ovat vierailleet. Lapset työskentelivät sekä itsenäisesti että pienissä ryhmissä. Eskareiden lisäksi päiväkodin muutkin ryhmät (Lemminkäiset, Joukahaiset ja Väinämöiset) työstivät kukin omia projektejaan yhteiseen teemaan liittyen.
Tammikuussa 2020 kaupungissa järjestettiin perinteinen LUX Helsinki -valotaidetapahtuma, ja siitä inspiroituneena syntyi myös päiväkodin yhteinen LUX Maria. Päiväkodin lapset ja työntekijät työskentelivät yhdessä perheiden kanssa useita viikkoja erilaisten teosten parissa. Vanhemmat lähettivät päiväkotiin lasten kanssa ottamiaan valokuvia kaupungin liikenteestä, ja niistä luotiin yhteinen videoteos. Pienimpien ryhmässä lapset ja vanhemmat toteuttivat yhdessä kolmiulotteisia taideteoksia. Ikkunoita koristivat kaupungin talojen siluetit ja ikkunalautoja värikkäät lyhdyt. Päiväkodista löytyi jopa kaupungintalo vaakunoineen! Salin täytti huikean kokonaisvaltainen teos, jossa hyödynnettiin monipuolisia materiaaleja ja erilaisia valoja.
Projekti huipentui helmikuussa LUX Maria -tapahtumaan, jonne perheet kutsuttiin. Vanhemmat pääsivät tutkimaan teoksia lastensa kanssa ja Taidemehulassa sai koristella oman donitsin herkkuhetkeä varten. Seuraavana päivänä naapuripäiväkoditkin pääsivät tutustumaan taidenäyttelyyn.
Eskareilta kyseltiin jälkikäteen kommentteja LUX Mariasta, ja monen lapsen mielestä mukavinta oli ”omien talojen – ja varsinkin pihojen – tekeminen”. Muita mieleen jääneitä asioita oli muun muassa seuraavat:
”Sai etsiä taskulampuilla heijastimia!”
”Kivointa oli donitsin tekeminen!”
”Pääkallojen tekeminen oli kivaa.” (Pääkallot olivat lasten teoksia Ilon kadun omassa taidemuseossa!)
”Salin jumppa oli mukavaa.”
Ja lopuksi tietysti ei enempää tai vähempää kuin ”Kaupungintalon tekeminen!”
Kiitos päiväkoti Marian henkilökunnalle projektin esittelystä ja kutsusta hienoon taidenäyttelyyn!
Susanna Gillberg
Lastentarhamuseon kokoelma-amanuenssi