Lastentarhamuseo 25 vuotta
07/02/2023Lastentarhamuseossa toimitaan ja koetaan yhdessä
04/04/2023Lasten sanataidetuokiossa runo syntyy leikkien
Turunlahden sanaversomo on turkulainen kahden hengen perheyritys, joka tarjoaa sanataidesisältöisiä ohjelma- ja asiantuntijapalveluita. Sanataiteella tarkoitetaan esimerkiksi sanoilla ja kielellä leikittelyä, tarinoiden maailmoihin heittäytymistä ja omien juttujen keksimistä. Sanataidemenetelmistä hyötyvät kaikki ikään tai kielitaitoon katsomatta. Lasten kohdalla sanataidekasvatuksella on todettu olevan muun muassa kielen kehitystä sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja tukevia vaikutuksia.
Syksyllä 2022 Turunlahden sanaversomon sanataideohjaaja Jenni Turunlahti ja yhteisöpedagogi Minttu Turunlahti toteuttivat Ebeneser-säätiön myöntämällä Voisiko olla toisin? -apurahoituksella Nähdään sanataidenäyttelyssä! - Luovaa ja osallistavaa sanataidetyöskentelyä varhaiskasvatukseen -hankkeen, jonka puitteissa suunniteltiin, pilotoitiin ja julkaistiin uusi sanataidesisältöinen toimintamalli ja ohjemateriaali varhaiskasvattajien käyttöön.
Toimintamallin lähtökohtana oli lasten osallistaminen ja toisaalta harjoitusten käytettävyys. Varhaiskasvatuksen kiireisessä arjessa ei välttämättä löydy aikaa perehtyä monimutkaisiin tai hankalasti muotoiltuihin ohjemateriaaleihin. Ohjeiden on oltava sellaisia, että ne toimivat lapsiryhmän kanssa vaikka tuokion vetäjä ei olisi harjoitellut ohjaamista etukäteen.
Nähdään sanataidenäyttelyssä! -materiaalipaketissa on käytännön ohjeistus noin puoli tuntia kestävän Mielikuvitusseikkailu oman hahmon kanssa -sanataidetuokion ohjaamiseen lapsiryhmälle. Tuokion ideana on tehdä mielikuvitusmatka, jonka aikana pehmolelulle tai muulle hahmolle keksitään nimi ja ominaisuuksia, hahmon ympärille tarina, tarinan pohjalta runo ja lopuksi kuvitellaan hahmolle vielä supervoimiakin. Harjoituksia testattiin projektin aikana neljässä varsinais-suomalaisessa päiväkodissa ennen kokonaisuuden lopullista julkaisua.
Pilottipäiväkotien lapset heittäytyivät ennakkoluulottomasti mukaan mielikuvitusleikkeihin ja loivat tuokioiden aikana monia hienoja hahmoja, tarinoita ja runoja. Salolaisessa Torikadun päiväkodissa syntyi muun muassa alla oleva Poro-nimisestä hirvestä kertova runo.
Käytännössä runo Poro-hirvestä syntyi siten, että ohjaaja istui lasten kanssa lattialla piirissä ja pyysi heitä nappaamaan ilmasta hirvennäköisen sanataidekaverin nimipäiväjuhliin liittyviä sanoja. Mitä hirven nimipäivillä tehdään? Keitä siellä on vieraana? Entä mikä juhlissa on kaikkein parasta?
Poro-nimisen hirven nimipäivillä
syödään kakkua ja
annetaan lahjoja.
Siellä on ilmapalloja
ja kakkuilmapalloja,
joita voi syödä niin kuin kakkua
(kuten suklaa- tai mansikkakakkua).
Poro-nimisen hirven nimipäivillä
annetaan lahjoja,
dinosauruslahjoja.
Niitä saa myös joulupukilta.
Poro-nimisen hirven nimipäivillä
leikitään palloilla,
ja siellä on pinjata
sekä dinosauruksia!
Poro-nimisen hirven nimipäivillä
kaikkein parasta on kakku:
suklaakakku, perhoskakku.
(Torikadun päiväkodin lapset )
Viirujen ryhmä osallistui innolla sanataideohjaaja Jenni Turunlahden ohjaamaan toimintatuokioon Salossa elokuussa 2022. Kuva: Miia Lehtinen
Kehittämisprojektin tavoitteena oli kannustaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä lapsilähtöiseen luovaan sanataidetyöskentelyyn ja mielikuvitteluun yhdessä ryhmän kanssa. Toiveena on, että sanataidemenetelmät jäävät osaksi päiväkotien arkea ja satupusseista nostetaan uusia sankareita ja seikkailuja vielä pitkään hankkeen jälkeenkin. Turunlahden sanaversomon väki kannustaa kaikkia varhaiskasvatuksessa työskenteleviä ammattilaisia tarttumaan rohkeasti ohjemateriaaliin. Sanataidetuokioiden aikana syntyneestä aineistosta on mahdollista koota päiväkodin tai muun varhaiskasvatusyksikön yhteinen näyttely, jolloin myös lasten lähipiiri on mukava kutsua tutustumaan tuotettuun aineistoon ja tehdä samalla näkyväksi helposti piiloon jäävää varhaiskasvatuksen arkea ja lasten omaäänistä taidetta.
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa peräänkuulutetaan yhteistyöhön perustuvaa toimintaa, joka luo mahdollisuuksia harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa. Sanojen nappaaminen kiinni ilmasta ja yhteisen runon tekeminen tukevat näitä tavoitteita erinomaisesti. Sanataidetoiminta sopii myös niille lapsille, joilla on haasteita kielen oppimisen tai tuottamisen kanssa. Tukiviittomien tai kuvakorttien käyttäminen oman tai lapsen puheen tukena madaltaa edelleen toimintaan osallistumisen kynnystä. Vieraskielinen tai puhumatonkin lapsi voi olla sanataideleikissä tekijän roolissa.
Nähdään siis sanataidenäyttelyssä!
Nähdään sanataidenäyttelyssä -materiaalipaketti on vapaasti ladattavissa pdf-tiedostona klikkaamalla tästä: Sanataidemateriaali.
Jenni Turunlahti
Turunlahden sanaversomo