Asiakirja-arkisto
Ebeneser-säätiön ylläpitämä Lastentarhamuseo on 28.9.2022 luovuttanut asiakirja-arkistonsa Helsingin Sörnäisissä toimivaan Työväen Arkistoon.
Säätiön asiakirja-arkisto sisältää materiaalia lastentarhatoiminnan ja lastentarhanopettajien koulutuksen yli 130-vuotisesta historiasta sekä varhaiskasvatuksen historiallisesta muotoutumisesta erityisesti Helsingissä. Luovutuksen ensisijaisena tarkoituksena on turvata ainutlaatuisen ja laajan aineiston säilyminen, johon ammatillisesti hoidetulla arkistotoimijalla on paremmat mahdollisuudet, tilat, resurssit ja osaaminen. Lisäksi Työväen Arkistolla on hyvät, kaikkien hyödynnettävissä olevat tutkijapalvelut, mikä takaa aineiston paremman käytettävyyden. Aineiston järjestämisen aikana sen käytössä on pieni katkos, mutta tämän jälkeen aineistoa pääsee tutkimaan Työväen Arkiston tutkijapalvelujen puitteissa.
Lastentarhamuseon esine-, valokuva- ja kirjastokokoelmat säilyvät entiseen tapaan museon omistuksessa ja arkistotyöltä vapautuvat resurssit tullaan käyttämään näiden kokoelmien parissa työskentelyyn. Lastentarhamuseo ammatillisena museona auttaa mielellään jatkossakin tutkijoita ja muita kiinnostuneita varhaiskasvatuksen historiaan liittyvissä kysymyksissä ja ohjaa tarvittaessa oikean aineiston äärelle, oli se sitten museon omissa kokoelmissa tai osana Työväen Arkiston monipuolisia aineistoja.
Lastentarhamuseo ja Työväen Arkisto tulevat jatkamaan jo aloitettua hyvää yhteistyötä. Myös aineiston digitointi ja sitä kautta parempi saavutettavuus ovat molempien tahojen intresseissä. Museo ja arkisto sijaitsevat vain kivenheiton päässä toisistaan, joten yhteistyö on tältäkin osin saumatonta. Yhteistyötä tukee myös Lastentarhamuseon ja Työväen Arkiston kuuluminen samaan Akseli-konsortioon, johon kuuluvat museot ja arkistot käyttävät samaa kokoelmahallintajärjestelmää ja tekevät tiivistä kokoelmayhteistyötä.
Yhteystiedot:
Lastentarhamuseo / museonjohtaja Taina Sillanpää, taina.sillanpaa@ebeneser.fi / 050 307 0705
Työväen Arkisto / arkistonjohtaja Petri Tanskanen, petri.tanskanen@tyark.fi / 040 455 6976
Arkistoaineiston taustaa
Varhaisin Ebeneser-säätiön arkistoon kuulunut arkistoaineisto on 1880-luvulta, jolloin Hanna Rothman perusti Suomen ensimmäisen kansanlastentarhan, Helsingin Fröbel-laitoksen, Helsinkiin. Taloudellisesti lastentarhatyö oli aluksi yksityistä, lahjoitusvaroin ylläpidettyä. Vuonna 1888 toimintansa aloittanut Helsingin Fröbel-laitos sai avustusta Helsingin Anniskeluyhtiöiden voittovaroista. Hallinnollisesti yksityinen kansanlastentarhatyö oli aluksi vuonna 1899 perustetun kasvatuslautakunnan alaista toimintaa. Muodollisesti ne olivat kouluylihallituksen kansanopetusosaston (vuodesta 1918 kouluhallitus) alaisia. Sosiaaliministeriö vahvisti Helsingin kaupungin lastentarhoille johtosäännön vuonna 1930, jolloin kansanlastentarhoista alettiin käyttää nimeä lastentarha ja jonka jälkeen suurin osa lastentarhoista kunnallistettiin. Ebeneserkodissa toimineet yksityiset lastenlaitokset siirrettiin virallisesti Helsingin kaupungin omistukseen kuitenkin vasta vuonna 1963.
Varhaiskasvatustoiminta päättyi Ebeneser-talossa vuonna 1986 viimeisen lapsiryhmän siirryttyä toisiin tiloihin. Tällöin talo toimi kokonaisuudessaan lastentarhanopettajien koulutuslaitoksena vuoteen 1993 asti. Vuonna 2018 Helsingin kaupungin päiväkoti Ebeneser aloitti jälleen toiminnan Ebeneser-talon 1. kerroksessa. Lastentarhamuseo tekee tiivistä yhteistyötä päiväkoti Ebeneserin kanssa, muun muassa nykydokumentointiin liittyen. Museo tallentaa kokoelmiinsa erillisen suunnitelman mukaisesti päiväkoti Ebeneserin toimintaan liittyviä dokumentteja.
Ebeneser-säätiön arkistoaineisto koostuu pääasiassa Ebeneserin lastentarhan ja lastentarhaseminaarin aineistoista, mutta myös muualta tullutta aineistoa on jonkin verran. Arkistonmuodostajia ovat muun muassa Helsingin Fröbel-laitos, Sörnäisten kansanlastentarha, Oma koti Sörnäisten kansanlastentarhalle -yhdistys sekä Hanna Rothmanin ja Elisabeth Alanderin laitokset -niminen säätiö (myöhemmin Ebeneser-säätiö), josta käytetään myös nimeä Ebeneserkoti. Ebeneserkodin toiminta jakautuu sekä lastentarhatoimintaan että lastentarhanopettajakoulutukseen. Taloushallinto on arkistoitu omaksi kokonaisuudekseen alkuvuosista nykypäivään.
Henkilöarkistoissa on laajat aineistot lastentarhatyön uranuurtajista, Hanna Rothmanista ja Elisabeth Alanderista sekä omana kokoelmanaan muun muassa Elsa Boreniuksen yksityinen arkisto. Elsa Borenius toimi muun muassa Helsingin lastentarhojen tarkastajana 1930–40-luvuilla sekä kantavana voimana lastentarhanopettajien ammattijärjestössä. Yksityisiä kokoelmia löytyy myös lukuisista pitkän uran tehneistä lastentarhanopettajista sekä päiväkodinjohtajista eri ajoilta.
Ebeneser-säätiön arkistonmuodostuksessa tärkeimmät taitekohdat ovat Ebeneserin lastentarhan siirtyminen kaupungin ylläpitämäksi vuonna 1963 ja lastentarhanopettajakoulutuksen valtiollistaminen 1977. Suurin osa aineistosta sijoittuu ajallisesti ennen näitä taitekohtia.
Lastentarhanopettajien koulutus alkoi Sörnäisten kansanlastentarhan yhteydessä vuonna 1892 ja siirtyi Ebeneser-taloon vuonna 1908. Koulutusta laajennettiin vuonna 1947, kun Jyväskylään perustettiin Ebeneserkodin lastentarhaseminaarin Jyväskylän osasto. Ruotsinkielinen lastentarhanopettajaseminaari siirtyi Pietarsaareen vuonna 1958. 1950-luvulta alkaen seminaareja perustettiin myös muihin kaupunkeihin.
Vuonna 1977 kaikki silloin toimineet yksityiset lastentarhanopettajien koulutusyksiköt valtiollistettiin ja ne muutettiin Lastentarhanopettajaopistoiksi. Ebeneserissä toimi Helsingin lastentarhanopettajaopisto vuosina 1977–1993. Vuodesta 1995 alkaen lastentarhanopettajakoulutus on ollut yliopistojen alaisuudessa. Arkistossa on aineistoa lastentarhanopettajakoulutuksen opetussisällöistä ja -kokonaisuuksista sekä opiskelijoiden ja opettajien luentomuistiinpanoja koulutuksen alkuajoilta aina 1990-luvulle saakka.
Lastentarhamuseolla on esinekokoelmassaan myös arkistoaineistoksi luokiteltavaa materiaalia, kuten lastentarhanopettajaopiskelijoiden valmistamia askartelukansioita ja muuta kädentaitojen opetukseen liittyvää materiaalia.
Muistitieto
Ebeneserissä kerätään ja tallennetaan jatkuvasti muistitietoa talon toimintaan liittyen. Muistoja on mahdollista jakaa sähköisesti tai paikan päällä Lastentarhamuseossa, joko kirjoittaen tai suullisesti kertoen. Muistitietoa kerätään entisiltä Ebeneserin lastentarhan lapsilta, opiskelijoilta, opettajilta ja kaikilta, joilla on Ebeneser-taloon liittyviä muistoja. Nämä muistot muodostavat oman kokonaisuutensa, ja aineisto on tutkijoiden käytettävissä. Lastentarhamuseo jatkaa muistitietokeruuta ja aineisto luovutetaan myöhemmin osaksi Työväen Arkiston muistitietokokoelmia.
Muistitiedon perusteella on mahdollista saada laajempaa kuvaa siitä, millaisia asioita Ebeneserissä on vuosien saatossa tapahtunut ja miten yksittäiset henkilöt ovat sen kokeneet. Samalla periaatteella kerätään jatkuvasti myös muihin lastentarhoihin ja päiväkoteihin liittyvää muistitietoaineistoa. Muistojaan jakavilla henkilöillä on oikeus kieltää oman nimensä ja muiden henkilötietojensa käytön muistojen yhteydessä.
Onko sinulla muistoja Ebeneseristä? Olitko lapsena Ebeneserin lastentarhassa? Opiskelitko lastentarhanopettajaksi Ebeneserissä? Tai oletko toiminut opettajana tai muussa roolissa Ebeneserissä? Mikä on sinun suhteesi Ebeneser-taloon? Kerro se meille! Meitä kiinnostaa kaikki mahdollinen Ebeneseriin liittyvä muistelu, oli kyse isosta tai pienestä asiasta. Ota yhteyttä osoitteeseen ebeneser(at)ebeneser.fi. Voit myös jättää muistosi sähköisesti klikkaamalla tästä: Muistatko Ebeneserin?
Ota yhteyttä
Soita 050 307 0705 / museonjohtaja Taina SillanpääLähetä sähköpostia taina.sillanpaa(at)ebeneser.fi