Ebeneser-säätiön julkaisut
toimihenkilöiden väitöskirjat sekä vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit.
Froebel Box – A Tool for Participatory and Creative Learning
Lastentarhamuseon luoma Fröbel boxi on luovaan rakenteluun kannustava pedagogisten välineiden kokonaisuus. Artikkeli pohjautuu tutkimukselle, jossa varhaiskasvatuksen henkilöstön haastatteluaineistojen kautta selvitetään, kuinka lapset oppivat ja ovat vuorovaikutuksessa Fröbel boxi -toimintojen kautta.
Vertaisarvioidun vuonna 2022 julkaistun tieteellisen artikkelin ovat kirjoittaneet Lastentarhamuseon johtaja Taina Sillanpää, museolehtori Fredrika Visuri ja Ebeneser-säätiön hallituksen puheenjohtaja, varhaiskasvatuksen emerita professori Inkeri Ruokonen. Artikkelin julkaisukieli on englanti.
Artikkelin voi ladata sähköisesti Global Education Review lehden verkkosivustolta.
Wivin puistikko
Wivin puistikko -hanke on Ebeneser-talon pihan kehittämishanke yhteisölliseksi, kestäväksi ja toiminnalliseksi kaupunkitilaksi. Hankeraporttiin on koottu alueen yhteisön pihasuunnitteluun osallistamisen tapoja, kooste pihan historiallisesta jatkumosta sekä utopia pihan tulevaisuudesta.
Hankeraportin on kirjoittanut Ebeneser-säätiön Wivin puistikko -hankkeen yhteissuunnitteluvaiheen koordinaattori Hanna Pielikko. Yhteissuunnitteluvaihetta tuki Museovirasto.
Hankeraportin voi ladata sähköisesti Wivin puistikko -alasivulta tai ostaa Lastentarhamuseon museokaupasta.
Varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemuksia koronapandemian aiheuttamista muutoksista työssä keväällä 2020
Koronavirustaudin aiheuttama pandemia toi poikkeusolot myös suomalaiseen varhaiskasvatukseen maaliskuussa 2020. Artikkeli esittelee tutkimustietoa siitä, miten varhaiskasvatuksen henkilöstö koki päiväkoteihin kohdistuneet toimenpiteet maalis–kesäkuussa 2020 erityisesti työyhteisön ja työtehtävissä tapahtuneiden muutosten näkökulmasta. Artikkelissa esitelty tutkimusaineisto on kerätty osana Lastentarhamuseon nykydokumentointia.
Vertaisarvioidun vuonna 2022 julkaistun tieteellisen artikkelin ovat kirjoittaneet Lastentarhamuseon kokoelma-amanuenssi Susanna Gillberg ja Ebeneser-säätiön hallituksen puheenjohtaja, varhaiskasvatuksen emerita professori Inkeri Ruokonen.
Artikkelin voi ladata sähköisesti Kasvatus & Aika lehden verkkosivustolta.
Tila, lapsi ja toimijuus
Lastentarha- ja päiväkotiarjen murroksia ja jatkuvuuksia 1930-luvulta 2000-luvulle tilallisuuden näkökulmasta tutkiva Ebeneser-säätiön toiminnanjohtaja ja Lastentarhamuseon johtaja Taina Sillanpään väitöskirja vuodelta 2021 Helsingin yliopistosta.
Tutkimuksen keskiössä on lapsuuden henkilökohtainen, paljastava kokemuksellinen tieto sekä toisaalta viranomaistieto, joka syntyy yhteiskunnan rakenteissa, poliittisissa päätöksissä sekä erilaisissa legitimoiduissa käytänteissä, arvoissa ja asenteissa.
Väitöskirjan voi ladata sähköisesti Helda-tietokannasta tai ostaa Lastentarhamuseon museokaupasta.
Ihmeellinen pallo sekä kuutio, lieriö ja kaikki maailman iloiset muodot
Kääntökirja, jonka aikuisille suunnattu puoli tutustuttaa Friedrich Fröbeliin ja lasten puolella tutkitaan ympäristömme muotoja.
Vuonna 2019 ilmestyneen kirjasen ovat kirjoittaneet Reetta Niemelä, Alexander Reichstein ja Taina Sillanpää. Teoksen kuvituksen, valokuvat ja taiton on tehnyt Alexander Reichstein.
Kirjasta pääsee lukemaan Lastentarhamuseossa ja sen voi ostaa Lastentarhamuseon museokaupasta.
The Miraculous Ball, Cube, Cylinder and the Other Fun Shapes in the World
Double sided book that introduces Friedrich Froebel on the adult side and explores the forms of our environment on the children´s side.
The booklet published in 2019 was written by Reetta Niemelä, Alexander Reichstein and Taina Sillanpää. Illustrations, photographs and layout were done by Alexander Reichstein.Translation by Michael Wynne-Ellis.
You can read the book at the Kindergarten Museum and you can buy it in the museum store of the Kindergarten Museum.
Aikamatkalla perheiden kanssa
Ideoita ja käytännön vinkkejä täynnä oleva opas osallisuuden ja yhteisöllisyyden kasvattamiseksi varhaiskasvatuksessa. Aikamatkalla-toiminta on työtapa, jossa lapset, perheet ja varhaiskasvatuksen työntekijät kohtaavat toisensa yhteisellä lapsuuden kentällä. Toiminnan tavoitteena on lisätä lapsen ja perheen sosiaalista hyvinvointia omia juuria ja identiteettiä vahvistavan työskentelyn avulla.
Vuonna 2018 julkaistun oppaan ovat osana Ebeneser-säätiön Aikamatkalla-hanketta kirjoittaneet Lastentarhamuseon johtaja Taina Sillanpää, tietokirjailija, Aikamatkalla-kouluttaja Liisa Lauerma ja varhaiskasvatuksen opettaja, Aikamatkalla-kouluttaja Aila Holopainen.
Aikamatkalla-oppaan voi ladata sähköisesti Aikamatkalla-hankkeen verkkosivuilta tai ostaa Lastentarhamuseon museokaupasta.
Hyvä koti ja henkinen äitiys lastentarhatyön esikuvina
Aate- ja käsitehistoriallinen tutkielma Suomen varhaiskasvatuksen taustasta on Ebeneser-säätiön toiminnanjohtaja (emerita) Maija Meretniemen vuonna 2015 julkaistu väistöskirja Helsingin yliopistosta.
Keskeinen tutkimusongelma on yksityisen ja julkisen jännite lastentarhatoiminnan aatteellisissa lähtökohdissa, toiminnan tavoitteissa sekä lastentarhanopettajien itseymmärryksessä.
Väitöskirjan voi ladata sähköisesti Helda-tietokannasta tai ostaa Lastentarhamuseon museokaupasta.
Ebeneser 100 vuotta lasten hyväksi
Muistoja ja kuvia tulviva artikkelikokoelma Ebeneserin historiasta 100 vuoden ajalta. Historiakatsauksen lisäksi entiset lastentarhalaiset, opiskelijat ja kouluttajat kertovat, mitä talossa vietetty aika on heille merkinnyt.
Vuonna 2007 julkaistun artikkelikokoelman ovat toimittaneet Maija Meretniemi, Jukka Rantala, Jaakko Salminen ja Marjatta Takala.
Teosta voi lukea Lastentarhamuseossa tai ostaa Lastentarhamuseon museokaupasta.